Historie

tsjerke-pict

 

Wier

De naam Wier betekent ‘kleine terp’. De kerk ligt op deze aloude terp en is gebouwd in de 12e eeuw. Geregeld hersteld, aangebouwd,  maar altijd eenvoudig gebleven. In de loop van de 13e eeuw werd een middeleeuwse vloer van kloostermoppen aangelegd bovenop de harde en schone kleilaag, die tot dan dienst als vloer had gedaan. De zadeldaktoren staat al op tekeningen rond 1510. In 1664 is er een uurwurk aangekocht en op een zolder van de toren gezet. Toen in 1880 een nieuwe spitsvormige toren werd gebouwd, omdat de oude vervallen was, is dat oude uurwerk onherstelbaar beschadigd. Een ‘nieuw’uurwerk werd overgenomen uit de state Groot Terhorne te Beetgum, dat in 1879 werd afgebroken. Ook dit is een uurwerk van vóór de uitvinding van het slingeruurwerk door Christiaans Huygens in 1656.

Het interieur heeft een spitsbogig eikenhouten tongewelf uit de 15e eeuw met geprofileerde schinkels en sluitstukken. Trekbalken, korbelen en sluitstukken met peerkraalprofiel. Doophek met balusters uit de 17e eeuw. Eikenhouten preekstoel met sobere lijstversiering. Bijzonder is de avondmaalsruimte met ovale tafel omgeven door banken met achterleuningen van gezaagde balusters uit de 19e eeuw.

Het 19e eeuwse orgel is gemaakt door orgelbouwer Radersma uit Wiuwert. De bekroning is gemaakt door broer van Radersma, voorstellende koning David en twee bazuinengelen.  In 1925 is dit orgel gerestaureerd door  Timman en Radersma.

Aan de buitenkant van de toren hangt een astronomisch uurwerk, in de 2e W.O. gemaakt door onderduiker Fred Bruijn.

In 1983 is de kerk overgenomen door St. Alde Fryske Tsjerken.

In 2011 – 2012 heeft  er een algehele, zeer noodzakelijke restauratie plaatsgevonden.

Het gebouw is nu vnl. in gebruik als theaterkerk, maar doet ook dienst bij trouwerijen, begrafenissen e.a.